TNO Industrial water reuse blog

Visual consultancy: de helft van het effect van een infographic schuilt in het maakproces

Als wij een infographic van een proces maken dan is de helft van het effect het manifest worden van leemtes en fouten daarin. Daardoor dwingt de infographic tot preciezere afstemming in de organisatie waardoor er een breed gedragen eenheidsbeeld komt. Is dat er eenmaal dan kan het proces met veel meer kracht gecommuniceerd worden en sneller worden uitgevoerd. Wij zeggen dan ook altijd dat visual consultancy een krachtige en leuke manier is om effectieve processen te ontwerpen: Hoe werkt het?

Wel eens meegemaakt dat je dacht het helemaal eens te zijn met iemand hoe jullie iets moeten aanpakken en dat je na verloop van tijd erachter komt dat die ander een ander beeld ervan heeft dan jij? Daarna moet je dan met pijn en moeite weer op één lijn komen.

Repareren

In organisaties gebeurt dat ook. Mensen bedenken een proces of hoe iets moet werken en schrijven dat op. Anderen lezen dat en hebben daar elk een eigen beeld bij. Vaak verschillend. Maar dat wordt niet meteen opgemerkt. Later kan het de organisatie veel geld kosten om de gevolgen van die verschillen te repareren. Met visual consultancy kun je dat voorkomen.

Verschillen komen bovendrijven

Als organisaties ons vragen om een infographic te maken over bijvoorbeeld een proces dan maken wij eerst een tekening daarvan op basis van een geleverde tekst.

Dat leggen we voor aan inhoudsdeskundigen en dan komen meteen verschillen boven drijven. Ze maken opmerkingen zoals: “Ik denk dat we eerst x moeten doen voordat we naar y kunnen” of “Nee, daar moet volgens mij nog iets bij”.

‘Werkgeheugen’ komt vrij

Als wij dan het proces opnieuw tekenen blijkt dat men van daaruit gemakkelijker een volgende stap zet. Men voegt telkens stappen en zijpaden toe of elimineert die.

Blijkbaar werkt het zo dat wanneer je de basics hebt staan je ‘werkgeheugen’ vrij maakt. Die gebruiken mensen dan om volgende stappen te zetten.
Telkens stellen wij het beeld bij. En tests bevestigen of we goed zitten of niet. Uiteindelijk ligt er een uitgekristalliseerd proces waar iedereen het over eens is.

Krachtigere communicatie, snellere invoering

Dat beeld weergegeven in een infographic is heel krachtig. Alle betrokkenen staan er achter en kunnen nu één gedragen beeld communiceren naar anderen en het proces sneller invoeren in de organisatie. Dat is de grote winst van visual consultancy.


Contact opnemen Informatie over workshopGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blogs
Maak nu een afspraak:     Contact